Proč dřevo?
Proč nezastáváme využití drahých mobilních, elektrických, plynových grillů a dalších s použitím dřevěného uhlí či briket a jiných náhrážek?
Cena je vyšší, náročná údržba, špatná skladovatelnost, vyšší náklady, pokrmy jsou nezdravé a méně chutné ve srovnání s použitím přírodního dřeva.
Proč ovocné dřevo?
Návrat tradice osvědčené již před 300 lety
ZDRAVÉ a velmi kvalitní GRILOVÁNÍ
Jedinečná chuť
Nejvhodnější dřevo pro UZENÍ
Vysoká výhřevnost vhodné i do krbu (nepraská, nestřílí)
Jaké vybrat dřevo na grilování?
Výběrem správného dřeva, použitého při grilování nebo uzení, dáte masu opět novou a výraznější chuť. Dřevo by mělo záviset na druhu grilovaného masa.
Máme pro vás připravené tipy na více či méně používané dřevo. Experimentujte a vychutnávejte nové možnosti.
V našich končinách se využívá zejména dřevo z ovocných stromů, akátů, dubů, buků, olše a jalovce. To jsou stromy, které u nás běžně rostou a ke kterým máme dobrý přístup. Exotičtějšími druhy dřeva jsou např. moruše a pekanový ořech.
Takže připravte si svůj gril na dřevo, pořádný kus masa a vyberte si ten správný druh dřeva.
Druhy dřeva:
druh stromu | charakteristika | vhodné k |
---|---|---|
jabloň | mírně nasládlá těžší ovocná chuť | hovězí maso, drůbež, vepřové maso - zejména šunka |
třešeň | nasládlá ovocná chuť | hodí se ke každému masu |
bílý ořech = hickory | ostrá, kouřová, slaninová příchuť | výborné k vyuzení, zejména vepřového masa, ideální na žebírka |
pekanový ořech | obdobná chuť jako hickory, ale jemnější | vhodné ke každému grilování |
hrušeň | mírně sladká, dřevitá chuť | drůbež, pernatá zvěř, vepřové maso |
švestka | jemná a sladká chuť | většina masa |
broskev | nasládlá dřevitá chuť | hodí k většině grilovaného masa |
vlašský ořech |
velmi těžká kouřová chuť, většinou se míchá s jemnějšími dřevy (jabloň, pekanové dřevo) |
červené maso, zvěřina |
olše | velmi jemná chuť s náznakem sladkosti | ryby, vepřové maso, drůbež, světlá zvěřina, ideální na lososa |
javor | mírně kouřová, jemně nasládlá chuť | vepřové maso, drůbež, sýry, zelenina |
dub | silná kouřová chuť jednoho z nejpopulárnějšího druhu dřeva | červené maso, vepřové maso, ryby |
moruše | sladká vůně připomínající jablko | hovězí maso, drůbež, vepřové maso - zejména šunka |
Nevíte si rady?
Pomůžeme Vám jak nejlépe použít ovocné dřevo při grilování či uzení. Přijedeme, předvedeme. My Vám kvalitně ukážeme jak grilovat na vaši párty včetně receptů a rad. Jen pro Vás! Objednávky v rámci naší vytíženosti minimálně týden předem.